Saker jag vill se

Så många kostymdraman, så lite tid! Här är tre tv-serier som jag väldigt gärna vill se. Någon gång.

20150503_villse

Bomb Girls. Var och när? Kanada, andra världskriget. Vad? Om ett gäng kvinnor som arbetar i en fabrik med att tillverka bomber. Varför? För att In Another Library skrev fint om den för några år sedan. ”Det jag främst gillar med Bomb Girls – och anledningen till att jag började titta på serien – är att den gör ett försök att återberätta en del av historien ur kvinnors perspektiv, något som inte framkommer speciellt ofta kommer fram i vare sig historieundervisningen eller populärkulturen.”

Peaky Blinders. Var och när? Birmingham, 1920-talet. Vad? Om gangsters i snygga kläder. Varför? För att Ida Kjellin, som egentligen inte gillar ”snyggt våld”, ändå tyckte att den var skitbra. Och jag gillar ju dessutom snyggt våld, så vad kan gå fel? ”Det fula har aldrig varit snyggare, det skitiga aldrig så glamouröst: askan virvlar som snöflingor i luften, det är svart och eld och sot och gyttja och så kommer det ett gäng ytterst välklädda män gående i slow motion till tonerna av Nick Cave.” Solklart fall av watching for the plot, obviously.

Wolf Hall. Var och när? Storbritannien, första halvan av 1500-talet. Vad? Maktspel med Thomas Cromwell, Henry VIII och Anne Boelyn. Varför? För att Fiktiviteter tokhyllade den och kallade den ”ljuvligt spektakel”. Mmm, spektakel.

1 reaktion till “Saker jag vill se”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *