Austenland

150502_austenland Typiskt nog börjar jag den här kostymdramahelgen med en diss, eller i alla fall en halvdiss. För några dagar såg jag den romantiska komedin Austenland, som inte riktigt var så rolig som jag hade hoppats. Kostymdramagenren har ju mycket som man kan – och bör – driva med och filmens premiss gjorde mig ganska förväntansfull.

Jane Hayes (Keri Russell) är besatt av Jane Austen och drömmer om en egen Mr Darcy. I brist på 1800-talsliv och Darcy har hon en stor pappfigur föreställande karln i fråga och har dessutom inrett sitt sovrum så kostymdramanördigt att hennes vän börjar ifrågasätta Janes mentala hälsa när hon ser det. Hennes besatthet når kulmen när hon bränner sina besparingar på en semesterresa till ”Austenland”, där besökarna får lajva 1800-tal, klä sig i tidstypiska (nåja) kläder, gå på bal och flirta med tjusiga gentlemän, som ju egentligen är skådespelare anställda av Austenland.

Men Janes resa blir inte som hon hade tänkt sig. Hon har fått ett sämre semesterpaket än de andra gästerna, hon blir illa behandlad av Austenlands ägarinna (Jane Seymour!), och hon börjar efter ett tag känna sig instängd och tröttna på både leken och sällskapet. Självklart har hon också en kärlekshistoria, eller två.

En annan skribent (jag har tappat bort länken) skrev om Austenland att om man ska driva med något så bör man vara snäppet smartare än det man driver med, och det är det som är problemet med Austenland – den känns mer klumpig än smart. Humorn är ofta av den överdrivna och skräniga sorten och den enda som verkligen lyckas med sina pajaskonster är James Callis som den sliskige ”Colonel Andrews”, som bitvis är hysteriskt rolig trots att han är så långt över gränsen fånig att det egentligen inte borde funka.

Det är en film med en del charm – miljöerna och kläderna, Austen-referenserna och den avige Mr Nobley som är Austenlands version av Mr Darcy – men den är verkligen ojämn. Ibland fnissar jag, men ofta tycker jag också att den är pinsam. Det är en småkul film som duger bra att slå ihjäl en trött kväll med, men inte mer än så. 2 hattar av 5.

13 reaktioner till “Austenland”

  1. Alltså jag hade så låga förväntningar på denna att jag blev glatt överraskad. Sen såg jag den när jag var på rätt flamsigt humör, så jag tyckte det funkade fint. Jag kastades mellan skämskuddekänslan och att genuint skratta, men överlag gillade jag den.
    För att vara helt säker på att det inte var bara humöret, så har jag faktiskt sett den 3 ggr(!) och tycker den är helt OK. Lättuggad =)

  2. Kul att se vad ni andra har skrivit. Jag har aldrig hört talas om den här filmen men gillar verkligen konceptet, synd att den inte verkar leva upp till förväntningarna.

    1. Den är ändå rätt rolig, så om du gillar konceptet kan den vara värd en titt ändå. Bara håll förväntningarna nere. ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *