Saker jag såg 2014, del 2: The Leftovers

Sen fortsättning på 2014-listan! Fler delar kommer.

150117_leftovers

Bok & TV: Tom Perrottas roman The Leftovers blev tv-serie på HBO och det råkade bli så att jag läste boken delvis parallellt med att jag såg första säsongen. Det hade kunnat bli knasigt, men fungerade faktiskt jättebra. De kompletterade varandra, som i stora drag samma berättelse men i två parallella universum, och jag tyckte mycket om båda.

The Leftovers utspelar sig i en liten amerikansk stad några år efter att miljontals människor över hela världen plötsligt försvann spårlöst. Tom Perrottas välskrivna, gripande roman är en ganska lågmäld skildring av några människor som utan förklaring förlorade sina nära och hanterar förlusten och dess oförklarlighet på minst sagt olika sätt. Genom dem får man också glimtar av hur samhället har förändrats, som sekter och andra organisationer som har uppstått, men det är det nära perspektivet som är viktigast.

Damon Lindlofs tv-serie, som han utvecklade tillsammans med Perrotta, är som the dark and twisted version, där samma sak har hänt ungefär samma personer, men de tar delvis andra vägar. Sjunker djupare, går längre. Den är mer våldsam och konstig, glider ibland mellan verklighet och hallucination. Det finns också glimtar av ett större perspektiv, som antyder att något skumt pågår, som helt saknas i boken. Första säsongen hade 10 avsnitt och det kommer att bli åtminstone en till. Jag är lite rädd för att den har stor spåra ur-potential, men så länge den håller sig nära karaktärerna och inte fokuserar för mycket på ”något skumt pågår”-biten, för det är ju där spåra ur-potentialen ligger, kommer jag att fortsätta titta. Jag vill faktiskt inte veta vad det är som har hänt, för jag kan inte tänka mig någon förklaring som inte skulle göra berättelsen sämre så fort den avslöjas. Det intressanta är inte vad som hände, utan följderna för personerna som blev kvar.

1 reaktion till “Saker jag såg 2014, del 2: The Leftovers”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *