Hej Masters of Sex, män kan också bli sexuellt trakasserade

Jag blev ledsen av senaste avsnittet av Masters of Sex (2×10). Det har jag i och för sig blivit flera gånger den här säsongen, men då av bra anledningar – starka scener där något sorgligt hände karaktärer jag bryr mig om. Igår blev jag ledsen på grund av dåligt omdöme i hanteringen av makt och sex.

Läkaren Austin Langham har börjat jobba som talesperson för bantningspillret Cal-O-Metric. (Jävligt konstig sidohandling, för övrigt.) Chefen för företaget är en kvinna, Flo Packer, som är tänd på honom och väldigt tydlig med detta. Austin är inte lika förtjust, så att säga. Austin är, för er som inte är bekanta med honom, tv-seriens player som var otrogen mot sin fru sådär en miljon gången innan de skilde sig, och Flo verkar tycka att då kan han väl lika gärna ligga med henne också – och om han inte gör det kan han säga hej då till sitt jobb. Så i senaste avsnittet bjuder Flo hem Austin och börjar kladda på honom. Medan Austin försöker prata sig ur situationen tar hon på honom och struntar i vad han säger. Han försöker förklara att när en man inte är intresserad så fungerar inte utrustningen, varpå Flo fortsätter att gräva i hans byxor och nöjt konstaterar att den verkar fungera utmärkt.

140918_mos1
140918_mos2

140918_mos3

Det gjorde mig så himla obekväm för att det kändes som att de gjorde lite skoj av en väldigt obehaglig situation. Skulle det ha funnits en skämtsam ton i en scen där en kvinna hotas med sparken av sin manliga chef om hon inte ligger med honom? Knappast. Jag undrade en stund om jag överreagerade, om jag läste in något som inte fanns där. Masters of Sex har sina problem, men jag tror fan bättre om dess skapare och manusförfattare än att de ska höhö:a om sexuella övergrepp. Men sedan kom den jävla katten. Scenen hemma hos Flo slutar nämligen med att kameran riktas mot en soffa, där Flos katt ligger och spinner. Uppenbar skojton.

Och jag fattar inte. Ska det föreställa lite roligt för att Flo inte är idealsnygg som de flesta av Austins tjejer? Ska det föreställa lite roligt att Austins ”utrustning” sviker honom genom att fungera även när han inte vill? Ska det föreställa lite roligt att Austin kanske är attraherad av Flo, trots att han inte vill vara det? Jag fattar inte vad som är meningen. Förväntas jag ha en liten gnutta sympati för Flo, som uppenbart är ensam och olycklig och viftar med sin makt för att få Austin att ge henne den bekräftelse hon vill ha? Blä.

Efteråt ser Austin obekväm ut. Han säger att det var en engångsgrej, varpå hans chef upplyser honom om att det lär bli återkommande. Och jag undrar hur serien ska styra upp den här skiten i kommande avsnitt, om de ändå ska lyckas göra något vettigt av den här skärningspunkten av sex, makt och kön där de just trampade så himla snett. Det är inte okej att skildra sexuellt tvång som skämt, bara för att den som utsätts är en man som vanligtvis ligger med allt som rör sig.

Har ni sett avsnittet? Uppfattade ni också det som att de gjorde sig lite lustiga över situationen, eller var det bara jag?

1 reaktion till “Hej Masters of Sex, män kan också bli sexuellt trakasserade”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *