Rensa i bruset

För någon dag redan fick jag ett ryck och minskade antalet twitterkonton jag följer med ca 60 stycken. Sedan gjorde jag en ny rensning av vilka personers uppdateringar jag ser i nyhetsflödet på Facebook. Ibland har jag sådana perioder då jag rensar i bruset. Feedly står antagligen på tur.

Jag gillar inte Facebook, men det är ett förbannat praktiskt kommunikationsverktyg. Jag älskar Twitter. Jag mailar rätt mycket, detta numera gammalmodiga sätt att kommunicera på. Ibland lever jag med min fantastiska mobil fastklistrad i handen. Jag tycker om bruset, för det mesta, men jag har också lagt en del energi på att plocka bort skit.

Hur personer som nätkommunicerar mycket men inte använder sig av olika strategier för att filtrera står ut vet jag inte. Ibland hör man ju folk beklaga sig över att de känner sig översvämmade av ointressanta statusuppdateringar eller vad det nu kan vara som stör dem i sociala medier där man faktiskt kan välja själv vad det är som når en. Men herregud, tänker jag då, stäng av! Dölj! Avfölj! Så jag tänkte skriva lite om hur jag gör. Hur gör ni?

Inga jävla notificiations på mobilen
Standard för de flesta appar är att de konstant försöker tala om saker för en. Det första jag gör när jag har installerat något är att stänga av allt automatiserat pladder. Om jag vill kolla Twitter så kollar jag Twitter, om jag vill kolla Facebook så öppnar jag Facebook, om jag vill kolla mailen så öppnar jag mailen och alla appar ska bara hålla käft när jag inte använder dem.

När folk omkring mig plockar upp mobilen för att den har plingat om ett nytt mail vill jag nästan utbrista ”argh, ta bort!” Vi är olika. Andra kanske tycker att det är smidigt och bra. Men om det dök upp en plupp (eller ännu värre, en plupp med ljud!) varje gång någon skriver till mig på Twitter, Facebook eller via mail skulle jag antagligen tappa förståndet och gräva ner mobilen i trädgården.

Facebook
Fb vill gärna dränka en i notifikationer och mail, men lyckligtvis kan man stänga av eller dölja det mesta som man inte vill se. Några exempel:

Jag får bara mail om någon har taggat mig, övriga mail har jag stängt av.

Jag har stängt av notifikationerna i de allra flesta grupper jag är med i. Man ser ju ändå i gruppmenyn till vänster om nyhetsflödet vilka grupper det har skrivits något nytt i.

Jag rensar ganska hårt i mitt nyhetsflöde. Jag har 250 ”vänner” på Fb. Jag vet inte hur många av dem jag faktiskt ser i nyhetsflödet, men det är inte i närheten av 250. Förutom att dölja irriterande applikationer som folk roar sig med (även om det är mycket mindre sånt nu än för några år sedan) döljer jag även folk/sidor/grupper vars uppdateringar inte intresserar mig. Jo, man får faktiskt dölja farbror Bengt om han lägger upp 15 bilder på sina krukväxter varje dag!

Twitter
Eftersom Twitter inte på samma sätt som Facebook har en massa band till ens afk-relationer så är människor som skriver om ointressanta saker inte samma problem där. (Om du följer en massa ointressanta eller irriterande människor får du faktiskt skylla dig själv.) Däremot händer det ju att vettiga människor skriver om skittråkiga saker. Jag sätter mute på vissa ord och taggar, främst för att slippa en flod av tweets om melodifestivalen, ishockey-vm eller vad det kan vara som pågår för tillfället.

Och man behöver inte ”läsa ikapp”. Det behöver man inte.

RSS
Vet ni hur det känns när man har lärt sig att trycka på ”Markera alla som lästa”? Det känns FANTASTISKT.

8 reaktioner till “Rensa i bruset”

 1. Kul att läsa hur du gör! Någon typ av strategi känns det som att man måste ha, annars blir man ju dränkt. Mejlnotiser är det enda jag har på mobilen, och det är för att jag mejlar så pass sällan. Eftersom jag bara får ett par mejl i veckan vill jag inte behöva gå och titta efter varje dag utan anledning. Tumblr, twitter, feedly och dreamwidth hanterar jag genom att inte följa så många (för jag vill kunna läsa ikapp!). Istället för att hålla på och filtrera följer jag hellre färre människor som inte uppdaterar en gång i kvarten. Tumblr var en mardröm innan jag lärde mig att avfölja utan sentimentalitet.

 2. Ja! Jag får bara notifications från FB på telefonen, absolut inget från mail eller Twitter eller nåt. Har även tvingat min kära man att stänga av mailplinget, vi blev båda helt tokiga av att hans jobbmail plingade till i tid och otid. Har även försökt rensa i RSS-feeden, men tyvärr kompenserat med att följa alldeles för många på Instagram.

  Mailen från FB och Twitter åker till min uni-mail som jag typ aldrig kollar längre. Hållbart system :P Måste ändra på det, snart har jag inte ens den kvar längre.

  P.S. Snyggt med det här svarta kommentarsfältet btw!
  P.S 2. Major igenkänning på ”krukväxterna”. Blir helt galen på dem :P

 3. Motvind: Mm, om man inte får mail så ofta verkar det ju smart med notiser. Jag kollar alltid mailen varje dag. :)

  Jessica: Usch, jobbmail! Den kollar jag sällan hemma. Bra att du tvingade honom att stänga av. ;)

 4. Sluta använda RSS kan ha varit ett av mina smartare val i livet. Kan jag inte hålla det i huvudet när jag gör en kort runda för att se om någonting nytt har hänt de senaste dagarna? Tja, då var det nog inte så viktigt.

  //JJ, med mobil som inte ens kan stava till notifications

 5. Och här sitter jag och tog bort mitt Facebook-konto för fem minuter sen och surfar in på din blogg för första gången på… pinsamt länge, eftersom all tid lagts på sociala media alldeles för länge.

  Jag har precis börjat använda RSS igen, Firefox inbyggda. Sen samlar jag på artiklar i pocket. Återstår att se om jag kommer igång att läsa mer saker som intresserar mig nu. Kanske får rapportera tillbaka på det? =)

 6. Något jag finner tröttsamt är när folk tar för givet att alla i deras närhet hört deras senaste nyhet bara för att de skrivit om det på Facebook. Jag orkar inte läsa igenom allt alla mina vänner skriver om på Facebook.

  Notifications på mobilen pallar jag inte med. Sociala medier (förutom Instagram) ägnar jag mig åt när jag sitter framför datorn. Jag vill inte ha sociala medier ständigt närvarande i bakgrunden vart jag än är och vad jag än gör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *