The Fall

Det började med trailern, där en creepy snubbe följer efter en elegant kvinna. Men precis när jag hade tänkt ”Men fan vad tröttsamt, ytterligare serie om något äckel som följer efter en kvinna och ska våldta/mörda henne” ändras perspektivet och man ser att det är hon som följer efter honom. Och det är Gillian Andersson. Så gör man mig nyfiken.

Kriminalserien The Fall är äcklig, inte på blod- och splattervis utan för att mördaren är ett ärkecreep som målar sina offers naglar och sparar hår som han luktar på. Flera gånger tänkte jag att jag inte borde se sånt här. Jag borde hålla mig till övernaturliga monster, för de är inte lika vidriga. Ännu mer obehagligt blir det för att man hela tiden vet vem mördaren är och följer hans vardagsliv som till synes vanlig make och pappa. Det är rätt intressant och väldigt, väldigt bluärgh.

Trots vändningen i trailern så är ju The Fall vad den först ser ut som: ytterligare en serie om något äckel som mördar kvinnor. Den utspelar sig i Belfast och förutom mordutredningen pågår lite andra skumraskaffärer som jag inte är särskilt intresserad av. Det som gör den värd att se för mig är polisen Stella Gibson (”detective superintendent”, hur man nu översätter det), spelad av Gillian Anderson.

Gibson är så jävla iskall och stenhård och äger alla omkring sig, utan att för den delen fastna i ”kall bitch”-stereotypen – även om flera av hennes kollegor säkert betraktar henne så. Gibson är rätt osympatisk och några gånger tänker jag att om karaktären hade varit en man men i övrigt likadan hade jag nog blivit lite mer provocerad av honom, än jag blir av henne. Ytterligare en arrogant medelålders man vars plats i världen är så jävla självklar, typ. Istället dyrkar jag marken Gibson går på, dels för att Gillian Anderson spelar henne så bra och dels för att jag inte är bortskämd med kvinnliga karaktärer som hon, som tar sig en sådan självklar plats. För den är ju inte självklar, ändå. (Och jag tror inte att en mansversion av Gibson hade rantat om hur media gottar sig i att dela upp kvinnor i horor och madonnor, som hon gör.)

Typiskt nog hade jag fått för mig att The Fall var en avslutad miniserie, så jag blev en aning missnöjd när det femte avsnittet slutade öppet. En snabb googling visade att det kommer att bli en andra säsong. Nåja. Mer Stella Gibson/Gillian Anderson! Det är i alla fall inte dåligt.

1 reaktion till “The Fall”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *