Spartacus, inlägg 2: ”You favor clever strategy, fuck the man from behind!”

Jag skrev ju i Spartacus-inlägget att det är två killar som får ett eget inlägg (och liksom det förra skrevs större delen av det här för över en och en halv månad sedan), så här kommer en till textklump, delvis sprungen ur pur förvåning över att en tv-serie som Spartacus i andra säsongen gjorde mig så glad. Man skulle även kunna kalla det här inlägget ”Unleash the fangirl, eller hur jag fick totalfnatt på grund av två nedsmutsade män i trasor.” Vilket som.

Jag förväntar mig att Spartacus ska underhålla mig och ibland äckla mig (kanske så att jag får känna att jo, jag tycker fortfarande att det är äckligt när någon får sitt ansikte bortskuret). Jag förväntar mig att bli dängd i ansiktet av plot twists som får mig att tänka WTF AWESOME medan jag plockar upp hakan från golvet och jag förväntar mig att det minst en gång per avsnitt ska vara så pinsamt cheesy att jag vill gömma mig under soffan och aldrig komma fram igen.

Vad jag inte förväntade mig var att det också skulle göra mig fånigt glad. Vad hände? Agron och Nasir hände.

Agron är en gladiator, en liten karaktär mot slutet av första säsongen som får en större roll i den andra. Nasir är en av andra säsongens befriade slavar och ljuv musik uppstår mellan de två gossarna. Det är ett sidospår och de har inte särskilt mycket tid i rutan tillsammans, men det lilla som finns är så förbannat gulligt att jag gick in total fangirl mode på ett sätt som jag inte kan minnas när det hände senast. Jag hade en liten släng av tokighet när jag började se Supernatural i vintras, men det var inte ens i närheten. Exempelvis kollade jag på den här fanvideon så många gånger att jag började tvivla på min mentala hälsa. Men men, I regret nothing! (Från 0:17 kan man förresten se lite av scenen som inläggets rubrik kommer ifrån. Raggningsskola med Agron, lektion 1: kom med sexuella anspelningar när ditt span precis har dödat någon.)

Det skadar såklart inte att de är trevliga att titta på (herregud, Nasirs ansikte, jag vill äta upp det) men främst är de så puttinuttgulliga att jag bara smälter till en liten pöl av squee. Det är kombinationen av att de har charmigt trovärdig kemi och, till skillnad från de flesta andra par i serien, glädje. Alla andra romantiska och/eller sexuella relationer i Spartacus är ju problematiska, sorgliga eller bara allmänt misäriga på ett eller annat sätt. Det är sorg och svek och maktspel och övergrepp och så den där lilla detaljen att Spartacus är en serie där karaktärerna dör i drivor. Agron och Nasir är de enda som får vara glatt, lekfullt, fnissigt förälskade utan att manusförfattarna karvar ut hjärtat ur bröstet på dem omedelbums.


(Jag har inte sett den här scenen typ 20 gånger. Lovar.)

En av skribenterna på AfterElton, som har ett gäng roliga recaps av Spartacus-avsnitt, skrev efter en viss hångelscen: ”Actually, while I’m peeved we still haven’t seen them getting it on, I have to admit the giddy excitement the two share as they could barely keep their hands off of each other while they stood guard was absolutely adorable. I’m not sure I’ve ever seen gay love so wonderfully captured on the screen—the excitement, the nervousness, Agron’s look of happy, silly glee”.

Medhåll. Det är inte bara gulligt i sig, utan dessutom ovanligt att få se en sådan skildring av kärlek. Jag gillar också att ingen av de andra karaktärerna ens höjer ett ögonbryn – vilket ju ingen heller gjorde åt Barca + Pietros i första säsongen, eller Barca + Auctus i Gods of the Arena. Det är skönt att se en serie där homo- och bisexualitet är så självklart att det inte föranleder minsta kommentar. Hatten av för det, fanimej. (Och jag gillar att det är en våldsam machoserie, vars huvudmålgrupp sannolikt är unga män, som gör så.)

Bland publikens reaktioner är det en som är särskilt intressant, och det är den som kommer från dem som tycker att Agron ”plötsligt blev bög”, ungefär. Det visar hur starkt rotat antagandet att alla är hetero tills motsatsen bevisas är. Det finns nämligen ingenting i första säsongen som tyder på att Agron skulle vara hetero, det är bara något antas per automatik. Om man vill kan man se vissa detaljer som tyder på att han spanar åt andra hållet, men egentligen säger första säsongen ingenting om saken.

Hur som helst, jag föll pladask, och ägnade en del tid (host) åt att vada runt på Tumblr bland entusiastiskt ritande, gif-tillverkande och fangirls och fanboys, fnissa lite åt Inappropriate Agron och garva högt åt Texts from Capua som är betydligt mer inappropriate. Tumblr: matar ens besatthet samtidigt som det tryggt försäkrar en om att man är långt ifrån värst.

Jag läste en recension där skribenten menade att Agrons och Nasirs förhållande krossade den kvinnliga publikens hjärtan och jag tänkte bara dude, du har ju inte förstått någonting. Det är att sära på dem som skulle krossa mitt hjärta. Nu kommer de ju knappast få vara glada och söta särskilt länge med tanke på seriens natur – slutet av andra säsongen bjöd på slakten av inte mindre än sex viktiga karaktärer, hejsan hoppsan – och att en titt på historien säger en att upproret kommer att misslyckas och de flesta inblandade dör, men jag hoppas på åtminstone en halv säsongs fortsatt puttinutt innan misären kommer. (Och att kriget förstör för dem kan jag ta, men om det blir några såpiga fjanterier med svartsjuka eller krystade konflikter bara för att skapa extra drama blir jag fan sur. Hör du det, Steven DeKnight? My boot will meet your ass in the afterlife om du jävlas med det här.) Äh, vad säger jag? Egentligen hoppas jag att de båda överlever till seriens slut och rider bort i solnedgången men det är ju inte ett dugg troligt.

Som det framgick i förra inlägget gillar jag ju Spartacus, men det är med en del distans och många skratt åt sånt som egentligen inte är menat att vara komiskt. Ingen distans här. Jag tycker bara att de är fullkomligt adorable. Jag älskar hur de tittar på varandra, hur Nasir vänder sig bort och ler motvilligt när Chadara påpekar att hon har fattat vad som är på gång, hur Agron nästan viker sig dubbel för att komma ner på Nasirs nivå för den första kyssen (ingen låda i den scenen), eller hur Agron, som är typ ett vandrande våldsutbrott, blir en sådan kramvänlig nalle när det gäller Nasir.

Och nu får ni ursäkta mig medan jag stirrar hjärndött på den här gifen i fem minuter, innan jag återvänder till mitt liv.

—————

Senare tillägg: Upprörda röster på Tumblr informerar mig om att andra säsongen visas på kanalen GO! i Australien nu och de verkar helt ha klippt bort Agron och Nasirs kärlekshistoria. Första kyssen bortklippt och andra är ersatt med en kram. Seriöst? Jag vet inte om de har gått loss med stora saxen på exempelvis våldet och heteroporren, men det är egentligen irrelevant. Att censurera en enkel jävla puss bara för att det är två män, det är så dumt att jag saknar ord. Och jag känner mig en aning naiv för att jag blir förvånad, men mest vill jag köra upp en halvmeters kaktus i röven på dem som är ansvariga för det här.

16 reaktioner till “Spartacus, inlägg 2: ”You favor clever strategy, fuck the man from behind!””

 1. Ha ha ny fangirl! Själv har jag nog tillhört de värre inom området i ganska många år nu. :P

  Jag är rätt kluven till Spartacus egentligen. Jag har jättesvårt för våldet och det blir bara fånigt ibland när de ska provocera med nakenhet och svordomar. Men jag gillar att det både är män och kvinnor (faktiskt mest män tror jag) som tar av sig kläderna, till skillnad från ~vissa andra serier (HOST GAME OF THRONES HOST).

  Nasir och Agron var ju supersöta! De var nog en av mina favorit-subplottar i säsong 2. Annars är Lucretia min favoritperson i serien (Lucy Lawless forever) och jag blev lite emotionellt krossad av Gaia i Gods of the Arena (jag borde inte blivit förvånad, Jaime Murray dör i allt + alla dör i Spartacus).

  Re: bortklippta scener: blä. Jag vet att det klippts bort ganska stora delar av Bo och Laurens scener från Lost Girl i USA. Jag trodde att Australien var bättre än så. D:

 2. ”Tumblr: matar ens besatthet samtidigt som det tryggt försäkrar en om att man är långt ifrån värst.” Haha, vilken perfekt beskrivning av tumblr.

 3. Johan igen: Om du faktiskt får för dig att titta måste jag varna för att det pratas en del låtsastyska i andra säsongen. Jag kan såklart inte avgöra hur illa det är, men har sett en del kommentarer från folk som kan tyska att det som sägs är typ obegripligt. ;)

 4. Har läst båda dina inlägg om Spartacus och känner nu att jag faktiskt borde se serien. Jag har sett delar av några avsnitt och avfärdat serien som något jag inte skulle tycka om på grund av dess brister, samma brister som även du uppmärksammat. De snuttar jag sett av Spartacus har varit blod, sex och så lite mer blod men uppenbarligen finns det mer än det. Paret du skriver om i det här inlägget är definitivt inget jag förväntade mig i en serie som Spartacus. Så gulligt!

 5. Motvind: Jag har inga större problem med våldet. (Undrar däremot lite om jag borde ha problem med att jag inte har problem med våldet. Hej avtrubbad?)

  Och ja, det där med Gaia golvade mig en aning. Det var brutalt. :(

  Motvind & Angelica (eftersom jag annars skulle skriva ungefär samma svar till er båda): Jag hyser någon sorts hatkärlek till överdrifterna och fånigheterna. Även om fånighetsfaktorn verkligen kan vara skyhög ibland vill jag egentligen inte att det ska vara särskilt annorlunda. Jag menar, även om jag garvar åt eller stör mig på en del saker så önskar jag ju inte att Spartacus ska vara mindre blodigt, mer påklätt eller i allmänhet mer städat. Jag vill att det ska vara så sanslöst som det är, för däri ligger en stor del av underhållningsvärdet.

  Angelica: Tja, som jag skrev i en kommentar till det första inlägget kan det vara värt att ge serien en chans om man inte har blivit avskräckt av hur jag beskriver den. ;)

  Johan: Äsch då.

 6. Jag läste båda dina inlägg och kom fram till att:

  1) Jag var inte intresserad av att se Spartacus alls innan jag läste dem.
  2) Nu kan jag faktiskt tänka mig ge det en chans.
  3) Helst vill jag inte se det, utan önskar bara att någon kunde klippa ihop alla scener som på något vis rör Agron och Nasir och deras förhållande, så jag bara kunde hålla mig till den.
  4) Jag skulle se just den sammanfattningen i absurdum.

 7. Nahal: 1. Blir förvånad varje gång någon läser alltihop. Yay. ;)
  2. Fuck yeah!
  3. Mm, det skulle vara fint, men då missar man ju romarnas roliga intrigerande. ;) Dessutom…
  4. …är det tur att jag inte har ramlat över någon sådan video för då skulle jag se den 700 gånger, minst.

 8. 1) Jag tycker om att läsa det du skriver =)
  2) Ja, intriger är ju inte att se ner på…
  3) Det skulle nog vara hälsovådligt med en sådan sammanfattning. Jag har ju inte sett den där länkade fan-videon ett tiotal gånger redan, till exempel.

 9. Har hittills varit helt emot Spartacus med allt våld och överdrivet sex, men det här skulle ju nästan göra det värt att titta på, haha. Och omg, Nasir kan ju vara det hetaste jag sett på länge… tack för att du öppnade ögonen för en ny besatthet, haha.

 10. Emma: ”Och omg, Nasir kan ju vara det hetaste jag sett på länge…”

  Haha, eller hur! Sanslöst vacker varelse. *dör lite* And you’re welcome. ;)

 11. Jaha, nu blev jag visst nerdragen i Spartacus-träsket. Dör av gullighet på de där två. Dör dessutom lite åt mig själv pga att jag plötsligt spenderat en orimligt lång tid tittande på dina länkade klipp. Vad hände?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *